Jasper Hol, een 28-jarige Data Engineer opgeleid door Smart Data People en inmiddels twee jaar werkzaam bij Aquon, heeft de huidige wooncrisis onder de loep genomen. Net als veel anderen in zijn leeftijdscategorie heeft Jasper moeite met het vinden van een betaalbare woonruimte. Na gesprekken met verschillende gemeentefracties en wooncorporaties in de regio Nijmegen, bleek er weinig inzicht te zijn in de situatie. Jasper besloot hier zelf verandering in te brengen.

Hij ontwikkelde een geautomatiseerde webscraper die de gegevens van Entree Algemene Verantwoording verzamelt, registreert en analyseert. Dit resulteerde in een uitgebreide dataset van maar liefst 29.452 vrijgegeven woningen tussen 2018 en 2023, inclusief gegevens over huur, servicekosten, oppervlakte, energielabel, wooncorporatie en meer.

Uit zijn analyse komen de volgende inzichten:

  • De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in de regio Arnhem/Nijmegen bedraagt 8.256 dagen, oftewel 22,42 jaar. De minimale wachttijd voor een klein appartement lijkt ongeveer 5.000 dagen (13,69 jaar) te zijn.
  • De gemiddelde benodigde wachttijd neemt sneller toe dan mensen deze kunnen opbouwen. Woningen lijken bovendien kleiner te worden en huren hoger.
  • Slechts 60% van de woningen wordt toegewezen via wachttijd en loting. De overige 40% wordt vergeven via urgentie, indicatie of bemiddeling, waardoor een groot deel van het sociale huuraanbod onbereikbaar lijkt voor mensen zonder bijzondere situaties.

Om zijn bevindingen toegankelijk te maken, heeft Jasper een interactief dashboard gebouwd, genaamd ‘De Woonradar’. Gebruikers kunnen zelf de data bevragen en meer over de situatie in hun regio te weten komen. Het dashboard is het meest geschikt voor gebruik op een desktop of laptop. Bekijk het dashboard hier.

Jasper moedigt iedereen aan om zijn dashboard te delen en zo meer bewustwording te creëren over de ernst van de wooncrisis. Heb je vragen over het project? Wij kunnen je in contact brengen met Jasper.

Disclaimer: Informatie over bemiddelingswoningen en wachttijden van vóór 2021 is beperkt. Het kan voorkomen dat sommige woningen meerdere keren voorkomen in de dataset vanwege aanpassingen over de tijd.