Als Business Analist sta je centraal in de organisatie. Het maken van goed doordachte keuzes is van cruciaal belang bij grote bedrijven. Het is jouw taak als Business Analist om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en op de juiste manier te interpreteren. Met behulp van deze analyse zorg je ervoor dat de systemen en processen binnen de organisatie verbeterd worden. Met jouw brede kennis en sociale vaardigheden leg je bruggen tussen de verschillende afdelingen die binnen de organisatie aanwezig zijn. Klinkt interessant? Lees vooral even verder.

Competenties van een Business Analist

Als Business Analist schakel je gemakkelijk tussen de verschillende gebieden binnen een organisatie. Met jouw brede kennis en sociale vaardigheden is het jouw taak om de business case zo goed mogelijk te analyseren, hier processen voor in te richten en vervolgens de juiste knopen door te hakken. Dit vertaal je naar de verschillende project- en ontwikkelteams. Hierbij houd je rekening met het bestaande takenpakket. Gedurende de uitvoering van een project ben je betrokken om de voortgang te monitoren, te sparren met het team en bij te sturen waar nodig. Dagelijks lever je een belangrijke bijdrage in het veranderproces en hierbij is het van belang dat je goed overweg kunt met je collega's.

Hoe zit een typische dag van een Business Analist eruit?

De twee hoofdpunten waar je mee bezig bent zijn: Business Improvement & proces- en systeemoptimalisatie. Voor proces- en systeemoptimalisatie ben je bezig met interne zaken. Een voorbeeld is het verbeteren van het CMS-systeem, de inzetbaarheid van personeel of het verkorten van productietijden. Bij Business Improvement ben je bezig met externe zaken. Vragen als: hoe kan de organisatie haar business-strategie aanscherpen, is internationalisering een optie en bedienen we het juiste klantsegment, zijn vragen die je kunt verwachten. Om antwoord, advies en eventueel de uitvoer hiervan te formuleren ga je aan de slag met het inwinnen van de benodigde informatie. Een greep uit de werkzaamheden die een Business Analist doet om dit te bewerkstelligen:

Behoeftes analyseren

Wat is de vraag achter de vraag? Wordt de behoefte voor verandering gedeeld over meerdere afdelingen? Wat zijn de implicaties voor deze aanpassing en wat is de visie van de desbetreffende afdeling op het vraagstuk. Je vogelperspectief komt hierbij goed van pas.

Risico's in kaart brengen

Zodra je aan de slag gaat met potentiële veranderingen, krijg je te maken met risico's. Wat zijn de risico's, hoe zwaar wegen deze risico's en weegt dit op tegen de potentiële voordelen/winst?

Business case opstellen inclusief begroting

Aanpassingen in zowel strategie en proces gaan gepaard met een begroting. De financiële impact weegt zwaar. Dit wordt gepresenteerd bij de directie, de financiële afdeling en eventueel de DMU (decision making unit) en andere belanghebbenden. In de begroting neem je op wat de impact is, maar ook wat de geschatte opbrengsten zijn en de looptijden. Hierdoor kan er gedurende de uitvoer constant worden gemeten of alles volgens (financieel) plan verloopt of dat er bijgestuurd moet worden.

Ondersteunen met trainingen en briefings

Wanneer alles in beweging is, hou jij het team op het scherpst van de snede. Dit doe je door kennis te delen middels trainingen en briefings. Zo is niet alleen het team constant op hoogte van de laatste ontwikkelingen, ook ben jij als Business Analist op de hoogte van de vorderingen die het team maakt.

Salaris Business Analist

Een Business Analist draagt een aardige verantwoordelijkheid. Hier staat dan ook een beloning tegenover. Het gemiddelde salaris van een ervaren Business Analist bedraagt 3850 euro. Het exact salaris van een Business Analist wordt bepaald door de werkervaring, vooropleiding en werkgever. Na het Business Analist Traineeship verdien je tussen de €2750,- en €3250,-.

Hoe word je een Business Analist?

Hoewel er geen HBO- of WO opleiding is tot Business Analist, is het behalen van een HBO of WO opleiding wel een vereiste om te starten aan ons traineeship. Veel vooropleidingen zijn geschikt om een Business Analist te worden. Een greep uit deze vooropleidingen zijn: Communicatie, Bedrijfskunde, Bestuurskunde, Overheidsmanagement, Informatiewetenschappen, (Strategic) Management, (Commerciële) Economie, HR, Facility Management of een andere relevante studie.

Waar ga je aan de slag als Business Analist?

De banenpool voor Business Analisten is groot en wordt steeds groter. Keuzes in het bedrijfsleven zijn en worden steeds sterker data gedreven. Je kunt hierbij denken aan bedrijven als: banken, verzekeraars, hogescholen / universiteiten, zorginstellingen, gemeentes en overheidsinstellingen, ICT bedrijven en consultancy. Om een beter beeld te krijgen kun je een compleet overzicht van onze opdrachtgevers bekijken.

Is er verschil tussen een Business Analist en een Informatie Analist?

Zeker! Een Informatie Analist is over het algemeen meer bezig met het realiseren van oplossingen en het technische aspect. Een Informatie Analist heeft (vaak) een technischer achtergrond dan een Business Analist. Als Business Analist ben je meer gericht op het analyseren van problemen en oplossingen binnen de interne bedrijfsprocessen en externe bedrijfskansen.

Certificaten voor Business Analist

Naast dat je veel inhoudelijke kennis aangeleerd krijgt over het vakgebied, behaal je ook belangrijke certificaten die in de markt gevraagd worden. Tijdens het Traineeship Business Analist behaal je de volgende certificeringen:

  • EXIN - Vakopleiding Functioneel Beheer
  • Lean - Green Belt
  • Microsoft - 365 Fundamentals MS-900
  • Microsoft - Azure Fundamentals AZ-900
  • Scrum.org PSM1 - Professional Scrum Master
  • BiSL - BiSL Foundation
  • Cisco - Introduction to Cyber Security
  • EXIN Business Information Management - Functioneel Beheer Specialist
  • Microsoft 365 Fundamentals
  • Microsoft Azure Fundamentals

Hiermee ben je volledig voorbereid om als Business Analist aan het werk te gaan.

Enthousiast geworden?

Zie jij jezelf wel aan de slag gaan als Business Analist en wil je zeker zijn van een plaatsing bij een voor jou passende werkgever in het Nederlandse bedrijfsleven? Met een traineeship van People X word je volledig opgeleid tot Business Analist, ga je aan de slag bij een organisatie die past bij jouw wensen en interesses en dit alles middels een uitgebreid en betaald traineeship! Bekijk hiervoor het Business Analist Traineeship.